Aramese Bruiloft

De Arameeërs zijn een bevolkingsgroep die in het verleden in het oude Mesopotamië leefde, en hedendaags nog steeds het Aramees spreken. Vandaag de dag wordt dit bevolkingsgroep ook wel geïdentificeerd als; ‘Suryoye’ wat letterlijk Syriërs betekend (niet te verwarren met Syrische Arabieren) maar benamingen als ‘Assyriërs’ of ‘Chaldeeërs’ zijn ook heel gebruikelijk.

De hedendaagse tradities bestaan uit verschillende soorten elementen die hun oorsprong hebben in het oude Mesopotamië (3000 jaar). Voorheen duurde een bruiloft een week en bestond deze uit verschillende rituelen voor iedere dag, maar tegenwoordig duren huwelijken in het thuisland meestal 2 tot 3 dagen, terwijl de bruiloften in Nederland 1 of 2 dagen duren. Tijdens de kerkelijke mis wordt in het Aramees gepredikt en worden de bruid en bruidegom symbolisch gekroond tot koning en koningin, deze traditie is eeuwenoud en heeft zijn oorsprong nog voor het Christendom.

Het dekenritueel

Een week voor het huwelijk gingen alle vrouwen in de buurt en de vrouwen in het gezin naar het huis van de bruid en maken voor haar een grote huwelijksreis deken. Iedereen moest ervoor zorgen dat ze een stukje van die deken naaiden. Dus de naald werd doorgegeven van de ene vrouw naar de andere en op deze manier naaiden alle vrouwen een beetje. De jongere vrouwen dansten er omheen en de oudere vrouwen zongen en dansten khigga (dans). Tijdens het feest wordt eten en snoep geserveerd en eindigt het feest als de deken klaar is.

Berogho (West Aramees) / Burakha (Oost Aramees)

De huwelijkstraditie waar de bruid en bruidegom gezegend worden door een priester in een kerk wordt ‘Klilo’ of ‘Berogho’ genoemd. Vroeger duurde de kerkelijke dienst vier uur maar tegenwoordig is dat ingekort tot een uur.

Er zijn enkele details tijdens de ceremonie die van dorp tot dorp verschillen. Aan het einde van de dienst wanneer de bruid en bruidegom uit de kerk komen, word er rijst, snoepjes en munten naar de bruid en bruidegom gegooid en mag het bruidspaar de ‘Sharbo’ (vaas) op de grond gooien deze is vaak gevuld met snoep en geld, deze traditie is eeuwenoud en symboliseert het verbreken van alle negativiteit.

Het feest

Nadat iedereen de kerkelijke ceremonie heeft bijgewoond wordt er in een lange stoet gereden richting de feestzaal, voordat de bruid en bruidegom de zaal betreden wordt er (Dahole / Zurnaye) gespeeld trommel en fluit en wordt er gedanst. Hierna betreden de gasten de zaal en wordt het bruidspaar feestelijk met een live band in de zaal ontvangen door honderden gasten. Na afloop van het feest dat soms wel tot 3 uur in de nacht duurt worden de bruid en bruidegom gefeliciteerd en krijgen de gasten een bedankje.

Fotografie: © imagestudio.hr

Zo een dag is naast romantisch natuurlijk ook heel hectisch. Om je een beetje te helpen met het organiseren van deze mooie dag hebben wij een checklist voor je samengesteld.