Turkse Bruiloft

Turkije heeft een rijke cultuur aan huwelijkstradities, die variëren in de steden, provincies en dorpen. In de grote steden hebben veel paren ook een mix van westerse tradities omarmd. Turken vieren dit graag met heerlijk eten, muziek en veel dansen tot in de vroege uurtjes. In Nederland kennen wij de Turkse bruiloften vaak van de prachtige lange trouwstoet.

Henna Avond (Kına Gecesi)

Een bijeenkomst voor de dames op de avond voor de huwelijksdag, de Henna-avond (Kına Gecesi). Bij deze gelegenheid zal de bruid zich kleden in een paarse of rode jurk en zal ze een rode sluier op haar hoofd laten leggen. De moeder van de bruidegom zal een dienblad met henna-ballen brengen, eerst plaatst ze een gouden munt in de palm van de hand van de bruid en dan wordt een stukje henna over de munt geplaatst en haar hand wordt in gaas en een rode handschoen gewikkeld tot de henna inzakt . Er worden vele liedjes gezongen, waarvan sommige erg droevig kunnen zijn, omdat het meisje het huis van haar ouders verlaat, maar vervolgens wordt er vrolijk gezongen en gedanst en brengen de dames een geweldige tijd door.

De Bruidsschat

De bruidsschat is een huwelijksgift en speelt (nog) een belangrijker rol bij een Turkse huwelijk. Het gaat hier met name om geld, goud of vastgoed. De exacte hoogte van de bruidsschat wordt bepaald door de familie van de bruid en bruidegom. De bruidsschat is een huwelijkscadeau van de bruidegom aan de bruid. Vroeger werd een zeer hoog bedrag gevraagd, wat zelfs vaak onmogelijk was voor de bruidegom. Tegenwoordig doet men er wat makkelijker over, maar het blijft een traditie. Hierover worden vaak duidelijk afspraken gemaakt voor de bruiloft.

Huwelijksfeest

In Turkije is voor alle huwelijken een wettelijke burgerplechtigheid vereist; vaak krijgen koppels een paar dagen voordat de wettigheid is voltooid een religieuze ceremonie. Tegenwoordig zijn de bruiloften in de stedelijke gedeeltes steeds moderner, met een huwelijksreceptie voor familie en vrienden van het paar. Vrijgezellenfeesten voor de bruid en haar vriendinnen zijn een vervanging voor de traditionele henna-avonden vóór de bruiloft.